Als alles goed gaat, komt er binnenkort een knap meisje bij ons bij. Een teefje van bijna één jaar oud, uit medisch gescreende ouders (en grootouders) en zelf is haar rug al d.m.v. röntgenstraling onderzocht en zijn ernstige afwijkingen, zoals we ze zo vaak aantreffen binnen het ras, uitgesloten. Ook heeft ze een normale staart, waar de meeste bullen iets hebben wat daarop moet lijken. Uiteraard is haar ademhaling prima. 

Zoals iedereen wel weet, ligt de Franse Bulldog (en nog veel andere rassen!) ernstig onder vuur in Nederland. De overheid heeft nu bepaald dat de snuit een minimale lengte moet hebben, de ogen moeten aan bepaalde eisen voldoen en zo zijn er nog een paar belangrijke probleemgebieden. Zoals het er nu voor staat, mogen we niet fokken met honden die niet aan de criteria voldoen. Voor de Franse Bulldog betekent dat of het einde van het voortbestaan van het ras of de fokkerij zal in de illegaliteit plaatsvinden, zoals dat nu ook al op grote schaal gebeurt. 

De Raad van Beheer gaat nog deze maand in overleg met de overheid om te proberen om deze strenge criteria wat af te zwakken. Het is de vraag in hoeverre dat zal gaan lukken. Zo willen ze proberen voor elkaar te krijgen dat je, als je bijvoorbeeld een hond hebt die eigenlijk een te korte snuit heeft, maar verder aan alle eisen voldoet, met een hond met langere snuit mag kruisen, om zodoende binnen enkele generaties honden te krijgen met een nóg langere snuit (50% van de schedellengte) Fokkers dienen dan de pups met de langste snuiten te selecteren voor de verdere fok. Ook is er sprake van het toestaan van zogenaamde ‘lookalikes’ in het officiële stamboek, dat is een lang gekoesterde wens van mij, want dat is de ENIGE manier om het uiterlijk van de Franse Bulldog zo drastisch te kunnen veranderen. 

Het probleem is dat alleen de snuit slechts een onderdeel is van het totale pakket aan problemen waar de Franse Bulldog mee kampt. Zoals op mijn website wel te lezen valt, heb ik grote moeite met het vinden van een gezonde pup met behoorlijke rug én een goede ademhaling. Ook de staartlengte is vaak een probleem, maar Marley geeft meestal zijn mooie, wat langere staartje door aan zijn nageslacht. Zo leuk als ze kunnen kwispelen! Die staart is in feite een afwijking van de wervelkolom. Geen enkel ander ras heeft zo vaak zulke ernstige afwijkingen in hun rug en nek. Hun schedel is zo kort geworden, dat er naast ademhalingsproblemen, nog veel meer problemen op kunnen treden. 

Al deze ernstige problemen oplossen kost veel tijd en je zult als fokker concessies moeten doen, afhankelijk van de sterke en zwakkere kanten van je eigen honden. Als fokker moet je al die kanten kunnen zien en vervolgens de juiste dieren selecteren. Een Franse Bulldog met een lange snuit zie je zelden en als je je als fokker alléén daarop gaat richten, moet je concessies doen op andere gebieden. Die snuit kun je niet ineens lang toveren. Wel weet ik natuurlijk allang dat Marley vaak pups geeft met wat langere snuitjes, ook met teefjes die zelf een redelijk platte snuit hebben. Toch gaat dat nog lang niet altijd zoals ik het graag zou willen, maar veel keuze heb ik niet. Er zijn ook pups met langere snuiten die geen perfecte ademhaling hebben. Met de combinatie Dixie & James hoop ik er weer een paar langere snuiten bij te krijgen en mét een steeds beter wordende ademhaling. Uiteraard zijn zowel Dixie als James zeer uitgebreid medisch gescreend en zijn ze beiden gezond, wat op zich al heel bijzonder is. 

De reacties op mijn keuzes zijn niet altijd positief, maar ik maak mijn keuzes altijd met een reden: ik wil graag naar een gezondere, blijere hond toe. Naar een hond die aan zijn eigen gat kan likken, die je niet altijd hóórt, een hond die beter begrepen wordt door zijn soortgenoten, een hond waar de baasjes minstens 14 jaar onbezorgd plezier van zullen hebben. Ik maak daarbij soms keuzes die anderen niet zouden maken. Prima. 

Bovenstaand teefje zit hier uiteraard niet in de buurt, maar zo’n 750 km verderop in Duitsland. Haar fokster/eigenaar moet haar wegens omstandigheden herplaatsen en het zou kunnen zijn dat ze nog van gedachten verandert. Vooralsnog gaan we ervan uit dat we over enkele weken kennis kunnen gaan maken met dit prachtige meisje, wat op alle gebieden een aanvulling is voor mijn fokprogramma.