Spread the love

Planning 2023

2023

Voor 2023 staan Nola en Jazz op de planning. 

Jazz is onlangs gedekt door Joe. Beiden zijn 100% Franse Bulldog en komen uit meerdere generaties aantoonbaar gezonde ouderdieren. Ze hebben allebei een mooi neusje met open neusgaten en hebben een prima ademhaling. Beiden hebben een zeer zacht karakter en zijn open en sociaal. 

Om een fluffy vachtje te kunnen fokken heb je van beide ouders minstens één langhaargen nodig. Korthaar is dominant, dus uit een zuivere korthaar die dus geen langhaargen bezit, kun je nooit pups krijgen met een fluffy vachtje, óók niet als je de korthaar kruist met een fluffy. Moeder Nola van Jazz draagt het langhaar gen, waar ik toevallig achter kwam toen Jazz een paar weken oud was en precies op een teddybeertje begon te lijken. Uit de combinatie Jazz x Joe zullen geen fluffy’s geboren worden. Jammer, want ik vind ze wel heel leuk, maar gezondheid vind ik belangrijker. 

Zo rond de 3e week van juli weten we of Jazz drachtig is. 

Update: Jazz is inderdaad drachtig! Bij zowel Jazz als haar moeder Nola meten we wekelijks tailleomvang en borstomvang en worden de dames gewogen. Jazz is ongeveer anderhalve verder in de dracht dan Nola en ook Nola lijkt drachtig. Om het juiste dektijdstip te bepalen, laat ik als ik naar een externe reu ga, altijd progesteron bepalen in het bloed van de teefjes. Je kunt daarmee redelijk nauwkeurig voorspellen wanneer de ovulatie (eisprong) plaatsvindt. Ik heb als voordeel dat ik een ongecastreerde en ervaren reu in huis heb, die ook heel goed aangeeft of een teefje er klaar voor is, maar hij mag natuurlijk niet echt dekken. In het geval van Nola zei de test iets anders dan wat Marley aangaf en ik heb naar Marley geluisterd, dus hopelijk had hij gelijk. Het lijkt er in elk geval wel op. 

o

 

franse bulldog fluffy, franse bulldog langhaar, franse bulldog lange neus

 

Nola zal worden gedekt door Bodhi. Voor de reu voor Nola heb ik lang getwijfeld welke ik zou kiezen. Naast gezondheid is neuslengte ook belangrijk en dan wordt de spoeling erg dun. Een Duitse collega wees me op het feit dat Nola in tegenstelling tot bijna alle andere Franse Bulldogs, slechts één gen heeft voor een korte snuit. Het andere gen is voor een normale snuitlengte. Ik ben toen naar alle Embark DNA onderzoeken van al mijn honden gaan kijken en zag inderdaad dat alleen Nola dat heeft. (Nola had wel meer verrassingen, zie hierboven dochter Jazz) Zelfs Sushi heeft het niet met haar mega-neus. Vervolgens vroeg ik in mijn fokkersgroepje of er iemand een reu kende met ook slechts één korte snuiten-gen en toen kwam daar Bodhi tevoorschijn. Ook hij blijkt dat in zijn DNA te hebben. Nu zijn er waarschijnlijk meerdere genen die er uiteindelijk voor zorgen dat een hond een zogenaamd brachycefaal (kortschedelig) type is, maar ik vind het zeker de moeite waard om te proberen. En het leuke is dat Bodhi nog een fluffy is ook! Bodhi is heel nauw verwant aan Kees, de vader van Jazz, dus ik denk dat het om hetzelfde langhaar-gen gaat als Jazz en Nola hebben, dus dan is er kans op fluffy’s. Uiteraard is Bodhi niet nauw verwant aan Nola, wat we middels DNA onderzoek hebben aangetoond. Nola zal rond de laatste week van juni worden gedekt. Wordt vervolgd.

]franse bulldog met langere neus, franse bulldog met langere snuit, franse bulldog gezond, franse bulldog fokker van gezonde pups