Spread the love

A-nest

van de LoveBoat

A-nest Franse Bulldog pups-17 april 2015

Fokken, ja of nee? Een vraag waar ik lang over nagedacht heb en waar ik soms nog steeds over nadenk. Ik wil niet simpelweg ‘vermeerderen’, dat wordt al genoeg gedaan. De Franse Bulldog heeft nogal wat problemen en ik zou deze graag uit willen bannen door met zorgvuldig geselecteerde ouderdieren te fokken. Af en toe bekruipt de me weleens de angst om er een te verliezen. Ik moet er zo nodig mee fokken, zij hebben er niet om gevraagd. 

Twee bullen kruisen kan iedereen. Een gezond en karaktervol nest fokken, zodat de nieuwe eigenaren gelukkig zijn met hun aankoop en dat ook blijven, is een héél ander verhaal.

Het begint bij de ouderdieren. Het is belangrijk dat deze getest en nagekeken worden op allerlei veel voorkomende afwijkingen, zoals het BOS-syndroom (problemen en misvorming van de luchtwegen), afwijkingen aan rug en poten, hart- en huidproblemen.

De hond waar ik een nestje mee heb gefokt is Dixie. Ze is uitgebreid onderzocht, ondersteund door rontgenfoto’s en ze is geschikt bevonden voor de fok. Uiteraard is dit geen garantie voor gezonde pups, maar het maakt de kans erop wel groter dan wanneer je lukraak twee dieren met elkaar kruist.

Na heel veel overwegingen heb ik besloten om Tyke (spreek uit als Taik) als dekreu te kiezen. Er was een aantal kandidaten waarvan ik denk dat ze wel geschikt zouden zijn. 

Waarop heb ik mijn keuze gebaseerd? Ten eerste moet de reu over dezelfde medische tests beschikken als Dixie en qua stamboom moeten ze bij elkaar passen. Uiteindelijk zijn ze allemaal wel in de verte familie van elkaar, maar dezelfde voorouders wil ik zo ver mogelijk weg zien. Helemaal nog niet zo makkelijk, ik heb vele uren stambomen zitten lezen. Op het laatst zie je niks meer. Ook moet ik aan de toekomst denken en moeten de nakomelingen qua afstamming in ieder geval ook in de toekomst bij mijn eigen reu passen.

Van de reu moet, net als de teef, een DNA profiel beschikbaar zijn. Hiermee kun je aantonen dat de pups van deze ouders zijn en dat ik er niet stiekem een paar uit Polen of Hongarije op de kop heb getikt en bij mijn eigen pups heb gelegd, wat helaas nog vaak gebeurt. Daarnaast wordt er met al het DNA dat verzameld wordt, een databank aangelegd waarmee in de toekomst hopelijk erfelijke aandoeningen kunnen worden opgespoord.

Verder zie ik bij de Franse Bulldog graag het wat elegantere type, het type dat nog kan rennen en vliegen, maar ‘s avonds lekker op de bank hangen is ook fijn. Ik denk dat Tyke en Dixie qua postuur goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen. Zowel Dixie als Tyke zijn energiek, kunnen héél hard rennen en hebben een super karakter.

Ik dacht dat Dixie op 4 januari loops was geworden, maar helaas bleek ze een lichte infectie te hebben, die we inmiddels met een korte anibioticakuur hebben kunnen verhelpen.

Op 2 februari is ze dan toch écht loops geworden en in de week van 16 februari is ze gedekt. Op 17 april zijn via de natuurlijke weg 5 pups geboren. Helaas zijn er na 5 weken twee pups aan de gevolgen van een virusinfectie overleden. Op één van de overleden pups heb ik sectie laten verrichten en na lang wachten kwam de uitslag. De overige 3 werden daarna ook ziek, maar kregen een antibioticakuurtje waarna ze snel weer opknapten. Uit de sectie bleek dat de pup was overleden aan een ontsteking van de hartspier en het hartzakje. De kans is groot dat dit is veroorzaakt door een virusinfectie. Doordat pups van die leeftijd nog weinig weerstand hebben, zijn ze gevoelig voor sommige infecties. Het was dus pure pech en eigenlijk niet te voorkomen. Schrale troost is dat de pups zijn overleden aan een hartstilstand. Ze waren niet ziek en hebben geen pijn geleden. Ook zijn ze niet gestikt, waar ik zo ontzettend bang voor was.

Met de overgebleven pups gaat alles prima. Ik denk nog vaak aan kleine Barney en Darco. Hoe zouden ze nu zijn als ze nog hadden geleefd?

Dit nestje is mijn zogenaamde A-nestje. Je kunt de namen van de pups met de letter ‘A’ laten beginnen, maar ik heb gekozen voor een thema met de letter ‘A’, de alliteratie. Dubbele namen met dezelfde beginletter, dus Big Bob, Giant Goliath, Tiny Tyke, Darling Darco en Ayla After All.

Zo zien stambomen van de pups pups eruit:

Stambomen pups

Heel handig, want je kunt hier aan twee kanten maar liefst 9 generaties voorouders mét foto’s zien!

Van zowel Dixie als Tyke zijn de medische screening, ondersteund door rontgenfoto’s en een uitgebreid rapport van de dierenklinieken ter inzage beschikbaar voor geinteresseerden.

Foto’s van de A pups

 

 

 

 

Contactformulier

14 + 4 =