Helaas zal Chloé, het fawn bonte teefje wat bij vriendin Astrid woont, niet worden ingezet voor ons fokprogramma. Ik had al een tijdje het gevoel dat haar ademhaling niet 100% is, wat vooral duidelijk werd als het erg warm was. Chloé is een soort ongeleid projectiel, dus dan merk je het sneller als de ademhaling op de een of andere manier tekortschiet. Toen Astrid me belde en zei dat Chloé zich niet lekker voelde omdat ze schijndrachtig was, zei ik direct dat ze haar maar moest laten steriliseren en meteen naar haar zachte verhemelte laten kijken. 

Intussen is Chloé gesteriliseerd en voelt ze zich weer kiplekker. Over twee weken zal haar zachte verhemelte een stukje worden ingekort, omdat dat wat te lang is. Zelfs zorgvuldig geselecteerde ouderdieren kunnen dus pups voortbrengen die zelf niet geschikt zijn voor de fok. Helaas geeft dit geen garantie. Moet je je voorstellen als er helemaal niet naar de gezondheid van de ouders wordt gekeken, dat kan écht niet. Heel veel mensen, ook fokkers, horen het niet eens als hun hond een slechte ademhaling heeft. Of ze willen het niet horen. 

Voor mij zorgt dit soort dingen er juist voor dat ik nóg kritischer ben als het op de gezondheid van mijn fokdieren aankomt. Gelukkig heb ik er nu eindelijk eens een gevonden mét een behoorlijke wervelkolom én een neus van een meter. Haar ademhaling is prima, óók bij forse inspanning in de warmte. Van de rug van Nellie zijn deze week röntgenfoto’s gemaakt en de eerste DNA onderzoeken zitten eraan te komen. 

Dixie is na haar nest van vorig jaar volkomen onverwachts voor de tweede keer loops geworden. Er zijn een paar fantastische reuen in het buitenland waarvan we op dit moment druk in overleg met de eigenaren zijn. Dixie blijkt namelijk draagster te zijn van CystinurieType 3, een aandoening van de urinewegen waarbij alleen reuen aangedaan kunnen zijn, maar teven kunnen het aan hun nageslacht doorgeven, tenzij je een partner selecteert die vrij is. Als een dier (of mens) aan een erfelijke ziekte lijdt, heeft het twee van de zieke genen; één van de vader en één van de moeder. Heb je een drager, dan heeft hij/zij dus één ziek gen. Met een vrije partner, krijg je hooguit dragers die dus zelf geen last hebben van de aandoening. De beoogde partner van Dixie mist nog één test, die op Cystinurie Type 3. Fingers crossed. 

Chloé en Abby

 

4 + 9 =