Spread the love

Helaas

Deze week ben ik met de kleine Mira naar de dierenarts geweest. Het was me opgevallen dat ze regelmatig in haar oogjes zat te wrijven en de haartjes rond haar oogjes zagen er wat dun uit, waarschijnlijk door het wrijven. Ik had al in haar oogjes gekeken en kon met mijn blote oog wat piepkleine haartjes in haar oogjes zien op een plek die niet logisch is. Ik weet wat distichiasis is, dan groeien er haartjes aan de binnenkant van de ogen, maar ik heb er geen ervaring mee. Na wat zoeken op internet, heb ik de afspraak met de dierenarts gemaakt en zij constateerde inderdaad distichiasis.

Mira is direct de volgende dag behandeld met laser. Een deel van de haartjes is geëpileerd, dus eruit getrokken, omdat niet alles in één keer gelaserd kon worden. Er zal dus nog een behandeling volgen, want de geëpileerde haartjes groeien binnen 4 tot 6 weken weer aan. Deze haartjes moeten dan nog gelaserd worden. Uiteraard gebeurt dit terwijl Mira onder invloed van een roesje is.

Helaas is distchisasis een van de erfelijke aandoeningen waar bijvoorbeeld ook naar gekeken wordt tijdens een ECVO onderzoek. Toevallig ga ik vanmiddag met onze Ayla naar Amsterdam, naar de oogarts die o.a. op distichiasis controleert. Met honden die aan distichiasis lijden, zou je niet moeten fokken. Men weet niet precies hoe het vererft, maar er zijn hondenrassen waarbij de fokkers er nooit zo op hebben gelet en nu zitten ze met ernstige problemen. Wat Mira betreft betekent dit dat ik niet met haar zal fokken en ze zal te zijner tijd beschikbaar komen voor herplaatsing, uiteraard pas als haar oogjes genezen zijn, na haar volgende behandeling.

Gelukkig heb ik haar nog maar kort, waardoor het voor mij emotioneel nog mogelijk is om afstand van haar te doen. Ik ben daar een veel te grote druif in altijd, maar als je een goede fokker wilt zijn, zul je af en toe moeten herplaatsen, ook in het belang van de honden. Mira is een schatje en het zal me zeer zwaar vallen, maar ik weet zeker dat de juiste nieuwe liefhebbende baasjes zich zullen melden. In de paar weekjes dat ze hier nu is, heeft ze zich al erg aan mij gehecht, ze volgt me overal en is heel aanhankelijk. ‘s Nachts slaapt ze in mijn bed, met haar kopje in mijn nek. Mira zal worden geplaatst met contract. Binnenkort maak ik voor haar een speciale pagina aan op deze website waar je de details kunt inzien.

Helaas horen dit soort vervelende dingen ook bij het fokken. De Franse Bulldog kent vele problemen en het is toch altijd weer een beetje een gok als je er een aanschaft, zeker als de ouders niet medisch gekeurd zijn en dit gebeurt nog veel te weinig. Ook voor mij is het lastig om een geschikte pup te vinden.