Het fokken van kortsnuiten en de wet

Welke maatregelen nemen wij?

Criteria

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in 2019 eindelijk een aantal criteria opgesteld met betrekking tot het fokken van kortsnuitige honden. Met behulp van deze criteria is het eenvoudiger om de reeds bestaande wet die het fokken van honden met ongezonde uiterlijke kenmerken verbiedt, te handhaven. 

Mensen die onze kennel al wat langer kennen, weten dat wij ons al jaren inspannen om de Franse Bulldog gezonder te maken. Wij doen dit door middel van selectie van zo gezond mogelijke ouderdieren. Dat zeggen we niet alleen; dat doén we aantoonbaar ook. De Franse Bulldog heeft in de loop der jaren een steeds extremer uiterlijk gekregen en ook voor ons is het niet eenvoudig om aan gezonde fokdieren te komen. Eén van de meest ingrijpende dingen die wij reeds hebben gedaan, is het niet langer vasthouden aan de FCI en dus de Raad van Beheer, omdat wij simpelweg geen geschikte honden kunnen vinden. Onze knappe Nellie, hierboven te zien op de foto, komt uit het buitenland en is gefokt door een fokster die niet bij een FCI vereniging is aangesloten en waardoor wij Nellie dus niet bij de Raad van Beheer kunnen laten registreren. Het gevolg is dat haar eventuele pups ook geen FCI stambomen zullen krijgen, maar stambomen van een andere instantie. 

De genenpool van de Franse Bulldog is klein en doordat er zeer veel honden van ons gesloten stamboek worden uitgesloten, wordt de genenpool alleen maar kleiner. Het stamboek van de Raad van Beheer is heus niet zaligmakend, iets wat sommige mensen je doen willen laten geloven. Nog niet zo lang geleden waren er namelijk nog helemaal geen DNA profielen van de honden en werd er volop gesjoemeld, bijvoorbeeld doordat er pups stambomen kregen die helemaal niet bij die pups hoorden. Verhalen daarvan zijn er bij de meeste fokkers wel bekend. Wij zullen ook in de nieuwe situatie een DNA afstammingscontrole laten uitvoeren, naast de DNA onderzoeken op erfelijke aandoeningen. De genen van ‘verse’ Franse Bullen zijn hard nodig! 

Op onderstaande foto’s kun je goed het verschil in neuslengte zien bij 3 van onze honden. Dixie heeft de kortste neus, maar heeft veel andere goede eigenschappen die hard nodig zijn voor de bullenpopulatie. Als fokteefje is ze van groot belang voor de kennel. Als fokker moet je altijd concessies doen, anders kun je wel stoppen. Wij doen echter maar weinig concessies en al helemaal niet als het de rug of de ademhaling betreft. Ondanks haar kortere snuit is haar ademhaling goed. 

Marley heeft alweer een langere neus. Ik ben er wel op shows om uitgelachen door ‘collega’ fokkers. Ik ben benieuwd hoe zij met de strengere regels zullen omgaan, want waar gaan we de langere neuzen vandaan halen? Die neuslengte is maar één aspect van de flinke lijst met verschillende criteria. Marley is echt een geweldige kerel. Prachtig DNA, vrij van alle erfelijke aandoeningen waarop we kunnen testen, dus eigenlijk altijd geschikt, zelf als een teefje ergens draagster van zou zijn. Met Marley krijg je nooit lijders. Zijn DNA wil ik graag vasthouden en op verder borduren. 

Nellie voldoet qua koptype aan de gestelde criteria. Ze heeft in november 2019 haar uitgebreide medische screening ondergaan, waarbij we voor het eerst de relatieve neuslengte en nekdikte hebben laten opmeten door de dierenarts, twee van de nieuwe criteria waaraan we nu wettelijk moeten voldoen alvorens we met een Franse Bulldog mogen fokken. Helaas wordt er nergens over de wervelkolom gesproken in de criteria, een probleem wat toch echt erg veel voorkomt bij dit ras. Bij ons blijft dit dan ook een van de belangrijkste criteria waarop we onze fokdieren selecteren. Een perfecte rug is bijna niet te vinden, maar er zit nog wel héél veel tussen.  

Voor ons als kennel maken de nieuwe regels dus niet zoveel verschil met hoe we werken. Voor het ras is dit een enorme opsteker. Als koper weet je nu nog steeds niet zeker of de fokker van jouw pup ook écht met de gezondheid van het ras bezig is, maar het is belangrijk dat de hele mindset van mensen verandert en dat proces is al bezig en zal steeds verder gaan, zowel bij fokkers als de uiteindelijke kopers. Het begin is er en we komen steeds een stapje verder, met als doel: een gezonde Franse Bulldog!

 

 

 

Contactformulier

2 + 12 =