Visie

Home

Visie

Soms vragen mensen mij weleens waarom ik geen lid ben van de rasvereniging, maar dat ben ik wel degelijk. Je kunt als fokker lid zijn van de rasvereniging en daarbij ook nog zogenaamd erecode fokker. Dit betekent dat je je honden volgens het HBC-protocol laat testen op hun gezondheid voordat je ermee fokt en daarnaast moeten ze op de show nog een bepaalde kwalificatie hebben behaald.

Die gezondheidsonderzoeken van de rasvereniging zijn vrij summier; degene die ik laat doen zijn veel uitgebreider en voorzien van röntgenfoto’s. Volgens de erecode zou ik een veel eenvoudiger onderzoek moeten laten doen.

Ik ga ook weleens met mijn honden naar de show, maar ik moet toegeven dat het me steeds meer gaat tegenstaan. De extreem platte hondjes met superkorte ruggetjes vallen in de prijzen en de vrij ademende hondjes met een klein snuitje worden afgeserveerd. Waarmee ik niet wil zeggen dat een bulletje met een klein snuitje per definitie gezonder is dan een zeer plat exemplaar. Het gaat mij vooral om het feit dat keurmeesters bepalen hoe ons ras eruit moet zien en dus wordt er voor de fok op uiterlijk geselecteerd. Ik ben bang dat wij dit ons als fokkers niet kunnen permitteren. Eerst moeten de fokdieren gezond zijn en dan pas kun je kijken of ze ook nog aardig aan de rasstandaard voldoen.

Ik ben dus wel lid van de rasvereniging, maar geen erecode fokker. Voor pupkopers betekent dit dat ik lastiger te vinden ben en dat mijn honden soms misschien een wat langer snuitje hebben of een langere rug of ze hebben gewoon geen zin in shows of ik heb er geen zin in. De dieren waar ik mee fok zijn in ieder geval in topconditie en pupkopers krijgen ook de uitslagen van de gezondheidsonderzoeken mee. U kunt ze ook op mijn site vinden.

U kunt op de website van de rasvereniging (HBC) fokkers zoeken die daar zijn aangesloten. U kunt daar ook lezen wat je als fokker moet doen (of niet doen) om daar vermeld te worden. Het komt erop neer dat je jaarlijks € 50 moet betalen, kijk maar. Als ze nou zouden vragen om bewijzen dat je je hond medisch hebt laten screenen, oké. Dit is dus niet het geval. Ik krijg er een beetje een raar gevoel bij.

Ik pretendeer in geen geval dat ik uitsluitend gezonde honden fok. Ik streef naar zo gezond mogelijke honden die gewoon een lekkere wandeling kunnen maken zonder dat ze het benauwd krijgen. Ik heb zeer zeker niet de wijsheid in pacht. Veel gezondheidsproblemen worden op zeer ingewikkelde wijze vererfd en een paar gezondheidsonderzoeken brengen lang niet altijd alles aan het licht, zeker niet als een aandoening in de genen wordt meegedragen en je het niet aan de buitenkant van de hond kunt zien.

Ik ben slechts een groentje waar het het fokken van Franse Bullen betreft, maar met mijn verleden als kattenfokster weet ik wel dat bepaalde dingen gewoon niet zo eenvoudig zijn en ik maak me dan ook best zorgen over de toekomst van de Franse Bulldog.

Om zoveel mogelijk kennis te vergaren bezoek ik regelmatig symposia en workshops. Vreemd genoeg tref ik daar altijd bijzonder weinig collega-bullenfokkers.

Ik hoop dat de vraag naar vooral gezonde bulletjes steeds groter wordt en dat veel meer andere fokkers ook de noodzaak gaan inzien van een medische screening van fokdieren. Pupkopers hebben de macht om het tij te keren. De mensen die écht willen en niet persé nog het liefst dezelfde dag een pup op schoot willen hebben, weten mij prima te vinden. Daar heb ik de rasvereniging niet voor nodig en zij evenmin.

Met de prijs die ik vraag voor mijn pups, probeer ik het verschil tussen broodfokpups en zorgvuldig gefokte pups wat kleiner te maken. Het feit dat veel onwetende mensen nog steeds kiezen voor een broodfokpup, is te wijten aan de exorbitant hoge prijzen van veel pups, niet alleen van pups van erecode fokkers, maar ook vaak van pups met een speciaal kleurtje en zelfs zonder stamboom. Mensen denken ook vaak dat als ze maar veel moeten betalen, dat ‘het produkt’ dan wel goed moet zijn. Mensen die het niet kunnen betalen, gaan op zoek naar een alternatief. Met alle maatregelen van de overheid moet het straks gewoon veel duidelijker worden waar je nou het beste een pup kunt kopen.