Spread the love

Vaccineren en ontwormen

 

 

Vaccineren en ontwormen, is dat echt noodzakelijk?

 

 

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dan zowel fokkers als dierenartsen hun mening over vaccineren en ontwormen hebben bijgesteld. In plaats van elk jaar te worden gevaccineerd, worden veel dieren tegenwoordig eerst gecontroleerd of ze wel een inenting nodig hebben voordat ze worden blootgesteld aan grote hoeveelheden gif in hun vaak erg jonge lijfjes. Vaccins zijn vaak helemaal niet zo gezond als de medicijnenindustrie ons wil doen laten geloven.

Uiteraard is het belangrijk om je hond zo goed mogelijk te beschermen tegen allerlei dodelijke ziekten, maar gedurende de fabricage van de vaccins worden allerlei schadelijke zaken zoals kwik, anti-schimmelmiddelen en desinfectiemiddelen toegevoegd. Al deze dingen zijn kankerverwekkend en ze kunnen neurologische schade toebrengen. Vaccinatie is noodzakelijk, maar het zou geweldig zijn als we het tot een minimum konden beperken.

Ik heb gemerkt dat het zogenaamde titeren behoorlijk populair is geworden. Dit houdt in dat de dierenarts met een klein beetje bloed van de hond met behulp van een speciaal apparaatje kan kijken hoeveel antistoffen de hond in zijn bloed heeft en hoe lang deze nog bescherming bieden. Heel vaak blijkt dat de hond wel 6 jaar lang beschermd is! Het is echt niet nodig om elk jaar te enten. Er zijn verschillende manieren om de titer te checken en zelfs als een dierenarts dit kan, kan hij vaak niet vertellen hoe lang de antistoffen nog werkzaam zullen zijn. Hij kan meestal alleen zeggen of de hond nog bescherm is of niet en dan moet je elk jaar een titer bepaling laten doen, wat vaak ook helemaal niet nodig is. 

Ik geef de voorkeur aan een andere methode, de methode die aantoont hoe lang een dier is beschermd. Sinds januari 2015 heeft de Raad van Beheer het officieel goedgekeurd als je met je hond naar show wilt die in plaats van een inenting, een titer bepaling heeft in zijn vaccinatieboekje. Als je hond gaat logeren in een pension zou ik het daar eerst even navragen; daar gelden soms andere regels. 

Voor de ziekte van Weil is het niet mogelijk om een titer bepaling te laten doen, want dit is geen virus, maar een bacterie. Er wordt veel gediscussieerd over deze vaccinatie, maar vooralsnog geef ik het mijn honden wel. Alleen niet de zogenaamde L4 enting, maar de oude, zolang dit nog verkrijgbaar is. . 

Pasgeboren pups krijgen antistoffen via de moedermelk gedurende een periode van 7 weken.Wanneer alle pups dezelfde groei doormaken, hebben ze genoeg antistoffen en als fokker kun je dan één pup pakken om de titer van de laten bepalen. Vaccineren terwijl ze nog antistoffen hebben is volkomen nutteloos. Het is veel beter om af en toe de titer te laten bepalen en vaccineren wanneer nodig. Dus bijvoorbeeld op de leeftijd van 7 weken één pup laten titeren en als ze 8 weken zijn, afhankelijk van de uitslag van de eerste titer bepaling, alle pups laten titeren en eventueel enten. Soms blijven de vaccins jarenlang werken. Momenteel krijgen de meeste pups 3 vaccinaties en je weet dus helemaal niet eens of ze wel werken. 

Ontwormen is ook zo’n soort ongeschreven regel. Puppy’s worden al op de leeftijd van 2 weken ontwormd en vaak krijgen ze diarree. Mijn honden hebben nooit wormen. Toch wordt er gezegd dat pups al door de moedermelk worden besmet, omdat de eitjes die in het lichaam van de moeder zitten, als het ware liggen te wachten op de pups die gaan drinken.  Ik heb dat eigenlijk nooit zo goed begrepen, maar ik heb toch altijd mijn pups en kittens ontwormd op de leeftijd van 2 weken, 4 weken, 6 weken en 8 weken. Sommige fokkers zetten zelfs de data van het ontwormen erbij in hun advertenties…nou ja, als je het daarvan moet hebben als fokker. Wat een onzin, zeker niks anders interessants te melden.  

Een poosje geleden heb ik een soort kitje besteld om met wat ‘poepmonsters’ van mijn honden naar een speciaal laboratorium te sturen, waar het op wormen werd onderzocht. Ik wilde graag weten of ze wormen hadden, want ik had ze al een behoorlijke tijd niet meer ontwormd. Men zegt dat honden die vers vlees krijgen, een hogere zuurgraad in hun maag hebben, waardoor wormeitjes het niet overleven. Kort voordat ik de poepmonsters had laten onderzoeken, hadden de honden nog op een paar mergpijpen liggen knagen in de tuin en zaten daar telkens van die vieze groene vliegen op, dus ik verwachtte wel wormen, maar integendeel, alles was helemaal vrij van wormen!  

Dierenartsen zijn afhankelijk van de bezoekjes die honden- en katteneigenaren ze jaarlijks brengen in verband met vaccinaties, ontwormen, voeding en allerlei andere zaken die in de praktijk worden aangeschaft. Je zult begrijpen dat zij het niet bepaald prettig vinden als mensen nog maar eens in de 6 jaar langskomen. De medicijnenfabrikanten profiteren ook van de bezoekjes aan de dierenartsen. Het is een miljoenenindustrie. Toch zijn er veel dierenartsen die niet meer klakkeloos vaccineren, maar ‘op maat’ enten. Veel van hen geven de jaarlijkse cocktail nog slechts eens per 3 jaar. Lepto (ziekte van Weil) moet wel elk jaar worden gegeven. 

In mijn kennel gaan er wel wat dingen veranderen wat betreft vaccineren en ontwormen. Ik heb onlangs Dixie, Ayla, Jenny en Roxy naar een gespecialiseerde kliniek in Amsterdam meegenomen voor een titer bepaling. Jenny was voor ‘t laatst in 2013 geënt. Haar titer liet zien dat ze nog tot 2019 beschermd was en dus geen enting nodig had. Dixie was ook in 2013 voor ‘t laatst geënt en zij was beschermd tot 2018. Haar dochter Ayla was voor ‘t laatst in 2015 geënt, toen ze haar puppyenting had gekregen. Zij bleek tot 2018 beschermd te zijn. Roxy was ook in 2015 ingeënt, maar had wat weinig antistoffen tegen hondenziekte, dus zij kreeg als enige een nieuwe enting.  

Het ontwormen doe ik ook niet meer standaard vanaf 2 weken. Eerst maar eens lekker wat vers vlees in die buikjes en dan zien we wel weer. 

 

 

Contact

11 + 10 =