Vandaag was de grote dag voor Luna! Ze kreeg haar bullen screening bij Dierenkliniek Zuiderkaag in Schagen. Helaas bleek uit de röntgenfoto’s dat er flinke afwijkingen in haar rug te zien zijn. Franse Bulldogs hebben vaak enige afwijkingen en het hoeft niet altijd te betekenen dat ze er ook daadwerkelijk last van krijgen, maar de afwijkingen in Luna’s rug zijn ernstig genoeg om er niet te te gaan fokken. Voordat ik met een hond fok, vraag ik me altijd af: ‘ga ik hiermee een bijdrage aan het ras leveren?’

Luna is al bij me sinds ze 15 weken oud was. In de afgelopen periode heb ik al eerder getwijfeld aan haar geschiktheid als fokteefje. Zo vind ik dat ze vrij veel traanvocht produceert en dat kan goed kloppen, want ze bleek tijdens de screening ook matige distichiasis te hebben. Wimpertjes aan de binnenkant van haar oogleden, die over de oogbol kunnen krassen. Ze zal er later aan behandeld gaan worden. Voor mij is distichiasis met meer dan 1 extra wimper al reden voor fok uitsluiting, ook al hebben ze een prachtige rug.

Een andere zorg is haar formaat. Ze weegt slechts 8,5 kilo en ik zie ze liever wat groter. Tenslotte hoor ik soms ook wat ‘knorgeluidjes’ die anderen wellicht schattig vinden, maar waar bij mij altijd meteen alarmbellen gaan rinkelen. Ze is nog maar 15 maanden, dus je kunt er nog niet veel van zeggen, maar ik hoor dat soort geluiden gewoon liever niet.

Al met al kan ik hier slechts één conclusie uit trekken: Luna zal niet worden ingezet voor de fok. Het volledige onderzoeksprotocol en de röntgenfoto’s zal ik binnenkort op Luna’s pagina publiceren.