Luna

Rainbow Maricolo Miracle

Onze Loentje

 

Tijdens haar medische screening bij Dierenkliniek Zuiderkaag in Schagen bleek uit röntgenfoto’s dat Luna zoals veel bulletjes, afwijkingen in haar rug heeft. Ze heeft een ‘typische bullenrug’, met wervels die een afwijkende vorm hebben. Veel Franse Bullen krijgen rugproblemen zoals hernia’s. De honden met problemen hebben vaak afwjikende wervels en het is dan ook belangrijk om met die honden niet te fokken. Als we de Franse Bulldog gezonder willen maken, zullen we alléén met de gezondste exemplaren moeten fokken. 

Ook zijn Luna’s ogen onderzocht en bleek zij distichiasis te hebben. Dit is een aandoening waarbij er haartjes aan de binnenkant van de oogleden groeien en zo de ogen irriteren. Deze aandoening is erfelijk en zeer ongewenst, dus voor mij betekent het dat ik niet fok met een hond die aan distichiasis lijdt. Gelukkig heeft Luna er (nog) niet zoveel last van. Tijdens haar sterilisatie laat ik de haartjes weg laseren, zodat ze niet meer terugkomen en geen klachten meer zullen geven.

Ik kan nu zeggen dat de meeste van mijn bulletjes ongeschikt zijn om mee te fokken en ik denk dat dit een reële afspiegeling is van de gemiddelde Franse Bulldog. De meeste zijn gewoon ongeschikt om mee te fokken, maar met zeer veel ongeschikte exemplaren wordt doodleuk gefokt. Het schijnt tegenwoordig ook ‘in’ te zijn om als fokker te roepen dat je je honden laat testen voordat je ermee fokt. Gek genoeg zie ik zelden dat fokkers honden hebben die ongeschikt zijn. Vaak schrijven ze vol trots dat hun hond ‘volledig’ getest is, maar mijn ervaring is dat ‘volledig getest’ door iedereen op een andere manier wordt geïnterpreteerd. Bovendien wordt er meestal getest omdat pupkopers daarom vragen; niet omdat men de uitslag wil weten. Zelden zie ik röntgenfoto’s op websites en/of Facebook pagina’s. Als eigenaar van een dekreu zie ik regelmatig röntgenfoto’s van teefjes die ter dekking worden aangeboden, maar de meeste ruggen zijn echt bijzonder slecht. Het hoeft echt allemaal niet perfect, dat zijn mijn eigen honden ook niet, maar je moet wel realistisch blijven. Dierenartsen zijn vaak terughoudend om een oordeel te geven over de röntgenfoto’s. Fokkers zijn goed betalende klanten en die wil je natuurlijk niet tegen de haren instrijken. Als dierenartsen een negatief oordeel zouden mogen vellen, zouden ze natuurlijk ook positief mogen oordelen als een fokker vraagt of zijn hond fokgeschikt is en dáár wringt ‘m nou net de schoen. Die verantwoordelijkheid wil geen enkele dierenarts graag nemen. Het is dus puur een kwestie van hoe verantwoordelijk een fokker zelf is. Meestal gaat het heel ordinair om geld. 

Franse Bulldog, franse bulldog ongezond, franse bulldog slechte rug, franse bulldog pups, franse bulldog fawn
   

 

 

Mijn lieve dierenarts vond het waarschijnlijk een beetje sneu dat ik met de derde achtereenvolgende hond met slechte rug bij haar kwam en schrijft dat Luna wél uitstekende heupen heeft.

 

Contactformulier

3 + 6 =