Spread the love

Gezondheid

Gezondheid van de Franse Bulldog

 

 De gezondheid van de Franse Bulldog, maar ook de rashondenpopulatie in het algemeen kent een groot aantal problemen. 

 

De Franse Bulldog heeft een korte schedel en behoort daarmee tot de zogenaamde brachycefale rassen. Dit veroorzaakt bij veel honden in meer of mindere mate ademhalingsproblemen. Soms is de luchtpijp te smal, waardoor ze minder goed kunnen hijgen en dus minder goed in staat zijn om hun warmte te reguleren. In ernstigere gevallen is ook de slokdarm misvormd, wat ervoor zorgt dat ze problemen hebben met hun spijsvertering.

 

Door de korte schedel en snuit, is het achterste, zachte gedeelte van het verhemelte vaak te lang, waardoor het als het ware voor de luchtpijp hangt en soms zelfs bij elke ademhaling de luchtpijp wordt ingezogen. Dit veroorzaakt een snurkend geluid, wat veel mensen erg grappig vinden, maar in feite is er niets grappigs aan, veel honden zijn stikbenauwd. Vaak ook is er sprake van zwellingen in het keelgebied en zijn de neusgaatjes te klein.

 

Al deze problemen tesamen vormen het zogenaamde BOS syndroom, het Brachycephalic airway Obstructive Syndrome.

Bulletje met kleine neusgaatjes

Bulletje met kleine neusgaatjes

Mijn eigen bulletje Body, die ik als herplaatser in mijn gezin heb opgenomen, is maar liefst drie keer geopereerd aan zijn te lange zachte verhemelte en zijn er wat overtollige huidplooien in zijn keel verwijderd. Gelukkig had hij geen vernauwde luchtpijp en zijn neusgaten zijn wel klein, maar hij heeft er volgens de dierenarts geen last van. Als je een pup koopt, is er vaak nog niet zoveel te merken van een te lang zacht verhemelte en een pup heeft het meestal ook nog niet benauwd. Dit gebeurt veelal later, als de hond volwassen is en al grotendeels is uitgegroeid. Het spreekt voor zich dat met Body niet wordt gefokt en hij is dan ook gecastreerd. Helaas zijn er nog steeds ‘fokkers’ die vrolijk doorfokken met dit soort honden. Body is natuurlijk ook wel een heerlijk hondje om te zien, maar met hem fokken is onverantwoord.

 

Andere problemen binnen het ras zijn problemen met de rug en nek. De Franse Bulldog wordt geboren met een kort staartje of soms zelfs zonder staart. Als je aan het staartje voelt, dan voel je vaak een knikje, een afwijking in het staartbeen. In feite is de staart of het ontbreken ervan, een afwijking aan de ruggengraat. Vaak zijn er elders in dezelfde ruggengraat dan ook ‘verborgen’ afwijkingen, die bijvoorbeeld tot een hernia kunnen leiden, zowel in de rug als in de nek. Voordat er met een hond gefokt gaat worden, dient er dus op volwassen leeftijd een aantal röntgenfoto’s te worden gemaakt om te kijken of er zich afwijkingen in de rug en nek bevinden. Bij pups dient u erop te letten dat het staartje niet teveel in de richting van de huid is gebogen. Soms groeit het staartje namelijk in de huid, met alle vervelende gevolgen van dien.

 

Natuurlijk zijn we er nog niet. Ook de huid is een punt van aandacht bij de Franse Bulldog. Veel honden kampen met allergieën, die ernstige huidproblemen kunnen veroorzaken. Een allergische hond krabt en likt zich een ongeluk. Ze kunnen allergisch zijn voor bepaalde bestanddelen van de voeding, maar ook voor huisstofmijt of graspollen. Allergieën komen zeer vaak voor bij de Franse Bulldog en met dit soort honden dient evenmin gefokt te worden.

 

Epilepsie schijnt ook regelmatig voor te komen bij de Franse Bulldog. Ik heb er zelf gelukkig geen ervaring mee, maar uiteraard dienen ook dieren met epilepsie uitgesloten te worden van de fok.

 

Degeneratieve Myelopathie (DM) is een neurologische aandoening die bij verschillende hondenrassen voorkomt en helaas ook bij de Franse Bulldog. Het is vergelijkbaar met de menselijke variant MS en het tast het ruggenmerg aan. De symptomen ontstaan meestal pas op latere leeftijd en zijn, zeker in het beginstadium, niet pijnlijk. De hond krijgt een zwakke achterhand, gaat slepen met een achterpoot en later ook met beide achterpoten. Soms zie je honden die schoentjes moeten dragen, omdat ze de achterpootjes niet meer goed kunnen optillen, waardoor de nagels steeds over de grond schuren waardoor deze vervolgens te ver afslijten. Het is door middel van een DNA onderzoek mogelijk om te kijken of je hond vrij is van het zieke gen, of hij drager is of misschien zelfs lijder is of kan worden. Alleen door selectief te fokken, dus met geteste dieren, is deze ziekte uit te bannen.

 

U zult begrijpen dat er slechts een klein aantal dieren echt geschikt is om mee te fokken. Helaas zijn er nog heel veel mensen die denken dat het leuk is om een keer een nestje te fokken. Zonder enige vorm van kennis laten ze hun teefje dekken en houden zich totaal niet bezig met het verbeteren van het ras, ze zijn slechts aan het vermeerderen. Dit soort mensen verziekt het ras letterlijk, want teveel dieren komen toch weer in het fokcircuit bij mensen die er lekker makkelijk en snel geld aan willen verdienen. Zieke dieren komen bij de dierenartsen terecht, die vervolgens roepen dat de Franse Bulldog zoveel gezondheidsproblemen kent.

 

Als u ondanks alles toch graag een Franse Bulldog wilt, koop hem dan bij een fokker die zijn of haar verantwoording neemt. Een goede fokker heeft zijn fokdieren medisch laten keuren en kan u het bewijs daarvan tonen. U krijgt een duidelijk koopcontract waarin uw rechten en plichten staan en mochten er zich problemen voordoen, dan worden die op een bevredigende manier opgelost.