Bulls of Crown

Oordeel zelf

FCI

Alvorens ‘to the point’ te komen, is het handig om wat inleidende informatie te geven. Zo denken veel mensen dat de Nederlandse Raad van Beheer, met als overkoepelende organisatie de FCI in Frankrijk (Fédération Cynologigue International) zo ongeveer heilig is. Helaas zijn de regels m.b.t. het fokken van ongezonde honden en met name de Franse Bulldog, lang niet streng genoeg naar mijn zin. Ook de rasverenigingen zoals de HBC stellen veel te slappe eisen aan de fokkerij. Veel fokkers noemen zichzelf heel interessant ‘Erkend Fokker’, wat een loze kreet is, want het betekent slechts dat men een kennelnaam heeft aangevraagd bij de Raad van Beheer waar € 250 voor neergeteld is. De Raad van Beheer controleert vervolgens of de naam binnen de FCI niet al in gebruik is en stuurt een medewerker bij de fokker langs voor een ‘controle’ die werkelijk niets voorstelt. De fokker kan vanaf het moment dat de kennelnaam is geregistreerd, stambomen voor zijn pups aanvragen via de Raad van Beheer, uiteraard tegen betaling. Als FCI fokker moet je je dan aan bepaalde regels houden, zoals niet fokken met een te jonge teef, niet vaker dan een keer per 12 maanden een nest per teef etc. Als je je bij een rasvereniging aansluit, moet je je aan aanvullende regels houden, zoals in bepaalde gevallen verplichte gezondheidsonderzoeken. Voor de Franse Bulldog gelden nauwelijks aanvullende eisen. Met honden die ernstige afwijkingen in hun wervelkolom hebben, kan ‘gewoon’ worden gefokt. Ernstige erfelijke ziekten die in het DNA kunnen worden opgespoord? Niet verplicht, dus geen haan die er naar kraait. Als je teef eigenlijk nog te jong is of ze heeft nog niet zo lang geleden een nest gehad? Dan vraag je toch gewoon geen stambomen aan? Je hangt het een of andere zwets verhaal op aan je kopers en je verkoopt je pups voor € 1800 in plaats van € 2500. Het gebeurt. Waarmee ik niet wil zeggen dat álle FCI fokkers dit doen, maar het kan en het gebeurt.

Shows, dát vinden ze dan wel weer belangrijk (want dat levert ze ook lekker wat geld op) Zo moet je bulletje, als je via de rasvereniging fokt, op shows een aantal malen de kwalificatie ‘zeer goed’ hebben behaald, wat zuiver en alleen om een exterieur keuring gaat, dus het heeft niets met de gezondheid van de hond te maken. Honden die vaak in de prijzen vallen, worden met graagte door fokkers gebruikt, want wie wil er nou niet een ‘mooie’ hond? Het zou ook allemaal niet zo wrang zijn als de Franse Bulldog gezond zou zijn. Wat heb je immers aan een ‘mooie’ hond die zijn leven lang naar lucht moet happen of vreselijke pijn in zijn rug of nek heeft? Wat is mooi? Veel rimpels, een platte snuit, korte rug. Het ziet er schattig uit, maar als je erover nadenkt is het natuurlijk niet bepaald een gezond uiterlijk en het is ronduit triest dat er dieren moeten lijden, omdat wij dat  ‘mooi’ vinden. Juist die dieren de we zo enorm liefhebben.

De FCI (en dus de Raad van Beheer) heeft een gesloten stamboek. Dat betekent dat je als fokker in principe alléén met andere bij de FCI geregistreerde dieren mag fokken. Er zijn niet veel bulletjes die géén of zelfs maar verre familie van elkaar zijn. Op de stamboom zelf kun je dat niet altijd zien, maar als je wat verder kijkt, schrik je je een ongeluk. Alles leidt naar dezelfde honden! Dáárom zien ze er allemaal hetzelfde uit met dezelfde korte rug en dezelfde platte snoet. Met zo’n kleine genenpoel is het een koud kunstje, want inteelt zorgt ervoor dat alle goede, maar ook alle slechte eigenschappen van een dier (of mens) extra sterk naar voren komen. Inteelt zorgt ook voor het vaker en op steeds jongere leeftijd vóórkomen van bijvoorbeeld kanker vanwege het gebrek aan genendiversiteit. We hebben dus vers bloed nodig, maar waar halen we dat? Binnen de FCI is dat heel lastig. Je kan het als fokker niet alleen of met z’n tweeën en helaas zien maar weinig fokkers er het belang van in. Nee….de FCI is heilig. Alles wat buiten de FCI om wordt gefokt zijn volgens velen ‘kruisingen’, ‘look alikes’ of ‘bastaards’.

In Duitsland is een aantal verenigingen actief waar Franse Bulldog fokkers bij zijn aangesloten die de FCI vaarwel hebben gezegd. Veelal willen deze mensen strengere gezondheidseisen en andere manieren waarop honden op shows worden beoordeeld. Daar word je met je Franse Bulldog met neusje niet uitgelachen. Deze zogenaamde ‘dissidentenclubs’ geven hun eigen stambomen uit en hebben ook gewoon computers waarop dit keurig wordt bijgehouden. Het gaat alleen niet om de heilige FCI stambomen. De bulletjes van deze fokkers zijn atletischer, hebben langere ruggen en langere neuzen. Om dat te bereiken, dien je heel eenvoudig de juiste pups te selecteren om mee verder te fokken, niet door er andere rassen in te kruisen, al zou dat op zich niet eens zo’n gek idee zijn, maar dat is weer een ander verhaal. Pik de gezondste dieren er tussenuit, fok niet met de minder gezonde exemplaren en voila! Een ander belangrijk punt is dat men in Duitsland vaak werkt met zogenaamde ‘Gutachter’. Alle röntgenfoto’s en andere onderzoeksresultaten worden naar een onafhankelijke beoordelaar gestuurd die zijn of haar goedkeuring moet geven om met een hond te mogen fokken. In Nederland bepaal je dat altijd nog zelf. Helaas zien veel fokkers de aankoop van een fokdier nog altijd als een investering die terug verdiend moet worden.

De kleur blauw bij de Franse Bulldog wordt door de FCI niet erkend. De een of andere hotemetoot binnen de rasvereniging die aardig wat in de melk te brokkelen heeft bij de Raad van Beheer, heeft geregeld dat de Raad er gewoon geen stambomen meer voor afgeeft, omdat er (letterlijk op de site van de Raad van Beheer te lezen) een ‘vermoeden’ bestaat dat de kleur blauw gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Dit is dus nooit op enige wijze wetenschappelijk bewezen. Feit is wel dat de meeste fokkers van ‘aparte’ kleurtjes dit doen omdat ze zo lekker in de markt liggen. Dat zorgt ervoor dat er net zo min op gezondheid wordt gelet als bij de standaard kleuren en de ‘blauwen’ dus dezelfde gezondheidsproblemen kennen. Misschien nog wel meer, omdat er nog meer wordt ingeteeld. Veel FCI fokkers haten de fokkers van alles wat zonder FCI stamboom wordt gefokt. Waarom? Waarom denkt u?

Bulls of Crown

Oké. Dan nu to the point. Net als zoveel andere hersenlozen, háát ook Daphne Kroon van kennel Bulls of Crown alle fokkers van niet erkende kleuren en de non FCI fokkers. Ze steekt dat ook niet onder stoelen of banken; regelmatig post ze op haar Facebook pagina een kreet of tekening waaruit die haat blijkt. Waarom laat je die mensen niet gewoon in hun waarde? Geen idee waarom mensen dat telkens maar weer moeten uiten. Even voor de duidelijkheid: de heer en mevrouw Kroon zijn Nederlanders en wonen in Hongarije. Ze fokken Franse en Amerikaanse Bulldogs via een FCI club en hebben daar verder geen betaalde baan naast. Kennelijk is dat niet nodig.

Mijn goede vriendin en collega fokster Chantal van Kruining van kennel Hawbucks heeft de FCI vaarwel gezegd en zich aangesloten bij een Duitse vereniging, de Gesunde-Bulldogge.de. De belangrijkste reden is toch wel dat ze geen geschikte reu kon vinden voor haar mooie gezonde teefje Yara. Een gezamenlijke Duitse vriendin wees haar op het bestaan van een prachtig reutje, Vegas. Het ventje heeft prachtige gezondheidsuitslagen en ja, dan zien ze er meestal ook wat minder ongezond uit. Zijn kleur is blauw bont, hij heeft écht een neusje en zelfs een heus staartje. Uiteraard heeft hij een stamboom, alleen géén FCI stamboom. Zijn DNA is voor de zekerheid getest en hij blijkt 100% Franse Bulldog te zijn. Prachtig toch? De belangstellenden staan te dringen voor een pupje uit die combinatie en van zo’n topfokker, voor wie niets te min is of te lastig. Waar je als aspirant koper tenminste een paar behoorlijke foto’s krijgt voor je dure geld, waar je pups méér dan behoorlijk worden gesocialiseerd en waar werkelijk álles aan gedaan is om een zo gezond mogelijke Franse Bulldog te fokken. Wie wil dat nou niet? Zonder FCI stamboom, maar wat heeft dat in vredesnaam voor waarde?

Mevrouw Kroon, de fokster van zowel Chantal’s Yara als mijn Marley, heeft zo ongeveer een hartverknettering opgelopen toen ze las dat Chantal ‘háár lijn’ ging gebruiken om bastaards te fokken en dan ook nog bij een blauwe reu! Dat moet ze dan toch wel voor het geld doen! Mensen met ook maar één gram hersenen weten dat je uit geen enkele blauwe reu en Yara van zijn lang-zal-ze-leven ooit blauwe pups zult krijgen. Omdat Chantal nogal ‘gebashed’ werd door Daphne Kroon, heb ik het voor Chantal opgenomen en nu heb ik het ook bij haar verpest. Op hun website staat al enige tijd onder het kopje ‘vertrouwen’ het een of andere kletsverhaal over Chantal en mij. Ik heb officieel aangifte gedaan bij de politie, want dit valt onder smaad en laster en de politie neemt dit serieus, maar heeft natuurlijk wel andere dingen te doen dan achter zoiets achterlijks aan te gaan, al zeiden ze dit niet en hebben ze de aangifte opgenomen.

De desbetreffende webpagina staat vol met taalfouten, dus dat getuigt al van het niveau. Als mensen het willen geloven, prima. Over mij schrijft ze niet eens zoveel en wat ze schrijft klopt ook al niet. Zo zou ik een blue fawn teefje hebben wat ik door ‘haar’ (lees: mijn!) Marley heb laten dekken. Ten eerste héb ik niet eens een blue fawn teefje, maar misschien bedoelt ze het blue fawn bonte teefje Abby van mijn zoon. Abby is medisch gescreend en ongeschikt bevonden (door mij en mij alleen) voor de fok. Ik laat mijn honden namelijk niet alleen testen om het testen, ik neem ze ook uit de fok als de testresultaten daartoe aanleiding geven. Ik wel. En zelfs als ik Marley met een Chihuahua zou kruisen, zijn dat dan mevrouw Kroon’s zaken?

Ik kan hier nog wel een poosje over doorgaan en Daphne compleet de grond in stampen met scherpe woorden, maar ik wil het graag netjes houden en ruimte laten voor excuses van haar kant. Ik vind het jammer dat een vriendschap door dit soort onzin zomaar overboord wordt gegooid. Ik hanteer héél andere normen en waarden bij mijn vrienden. Chantal en ik zijn het ook niet altijd met elkaar eens, maar we respecteren elkaars mening. Er is sprake van wederzijds vertrouwen en respect en we hebben geen contracten nodig om daarmee onze mening aan anderen op te dringen. Het is maar dat u ‘t weet.

Intussen heeft ze die onzin van haar site afgehaald, maar ik laat dit er nog even op staan, want ze refereert in haar FAQ nog steeds aan de wijze waarop Chantal fokt, maar intussen probeert ze wel een graantje mee te pikken, door ook ineens haar pups met 7 weken te laten röntgenen, terwijl ze daar altijd zo fel op tegen was. Kijk, ik gun iedereen het beste, ook Daphne als ze eerlijk zou zijn geweest, maar ze is zo sneaky. Als ze nu gewoon open en eerlijk was, maar ze probeert over de rug van een ander zelf beter voor de dag te komen. Daar hebben de Amerikanen een mooi gezegde over: ‘Blowing out someone else’s candle doesn’t make yours shine any brighter’. Zo toepasselijk!

Linda