Spread the love

Blauwe Franse Bulldog

Fok ik ook blauwe Franse Bulldogs?

De vraag naar Franse Bulldog pups is groot. Althans, bij mij en ik neem aan ook bij andere fokkers van Franse Bulldogs. Er is ook een grote vraag naar blauwe Franse Bulldog pups. Heel riskant, want dat drijft de prijs op tot enorme hoogtes, zelfs voor bulletjes zonder stamboom, waardoor de fokker totaal geen weet heeft van de achtergrond van de ouders en dus van de pups. Op dit moment is het zo dat de ouders van de aangeboden pups wel een FCI stamboom kunnen hebben, maar de pups zelf niet. Als je er zelf niet mee gaat fokken, is dat dus niet zo erg. De stamboom is het belangrijkst voor de fokker, zodat hij of zij weet welke voorouders er in de lijn van de honden zitten, o.a. om teveel inteelt te voorkomen. Kleuren zoals blauw (donkergrijs), chocolate (donkerbruin), lilac (heel lichtgrijs) en merle (vlekjes) zijn niet erkend door de Raad van Beheer, waardoor je er bijvoorbeeld ook niet mee kan showen. 

Er wordt veel kritiek geuit op (fokkers van) blauwe Franse Bulldogs. Veel fokkers van de erkende kleurtjes koesteren een diepgewortelde haat jegens fokkers van blauwe bulletjes of elk ander, niet erkend kleurtje. Er wordt gezegd dat het gen wat voor de kleur blauw zorgt, verantwoordelijk is voor ziektes. Zelf zou ik dat niet zo stellig durven te beweren. Het lijkt mij niet logisch als je een klein beetje verstand hebt van genetica. Als ik blauwe Franse Bulldoggen zou hebben, zou ik ze alleen al om die reden compleet binnenste buiten laten keren voordat ik ermee ging fokken, net zoals ik eigenlijk al doe bij mijn bulletjes, die allemaal braaf een erkend kleurtje hebben. 

Ik fok dus geen blauwe Franse Bulldogs, maar dat zou best kunnen veranderen. Als je zoals ik, niet op kleur selecteert, kun je natuurlijk best blauwe honden selecteren uit medisch gescreende ouders en ze vervolgens zelf grondig te laten onderzoeken voordat je ermee gaat fokken. Ik vind dat ik het mij als fokker niet kan permitteren om puur op kleur te gaan selecteren; er zijn al genoeg problemen om je druk over te maken. Er zijn echter ook fokkers die niet op kleur, maar op bijvoorbeeld een zo plat mogelijke snuit en een gedrongen lichaamsbouw selecteren en hun dieren niet of nauwelijks aan gezondheidsonderzoeken onderwerpen. Ik weet niet wat erger is. De gemiddelde prijs voor blauwe (of andere niet erkende kleurtjes) ligt erg hoog, wat ik een zeer kwalijke ontwikkeling vind, maar ik heb de laatste tijd gemerkt dat ook de prijs van de erkende kleurtjes tot grote hoogten is gestegen. Ik heb veel rondgekeken en gevraagd en als ik een goede blauwe pup wil kopen van een betrouwbare fokker, dan kost mij dat een hele smak geld. In de fokkerswereld heb ik bedragen gezien van ruim meer dan € 10.000 voor een pup. Zoals je op deze site kunt lezen, is dat ook nog eens een groot risico, want ik ben ook voor blauwe bullen heel streng wat gezondheid betreft, of ze nou duur waren of niet. 

Per 1 januari 2016 heeft de Raad van Beheer op advies van de HBC en de EGCN besloten om geen stambomen meer te verstrekken aan pups met de zogenaamde ‘Niet Erkende Kleuren’ (NEK). Tot voor kort werden er wel stambomen voor deze pups afgegeven, met de aantekening NEK erop. Showen was niet mogelijk, fokken wél. Veel beter, want zo weten fokkers immers waar ze mee bezig zijn. Met een FCI stamboom is er een grote kans dat je de achterliggende bloedlijnen kunt achterhalen. Wel handig hoor, als je gaat fokken. Nu kan dat dus niet meer en zijn fokkers weer aangewezen op de ARFE stambomen, die iedereen eigenlijk wel kan aanvragen. Zo’n ‘stamboom’ heeft dus veel minder waarde, omdat ermee gesjoemeld kan worden. Nu weet ik niet of alle FCI stambomen wel zo betrouwbaar zijn als ik denk aan al die nesten waar ze vroeger Oostblokpups bijlegden. Die pups kregen dezelfde stamboom als hun ‘broertjes en zusjes’ maar dat klopte natuurlijk van geen kant. Tegenwoordig wordt er een DNA profiel bepaald, zodat je zeker weet dat de ouders van de pups ook daadwerkelijk de ouders zijn. Bij pups zonder FCI stamboom is dat eigenlijk nooit het geval. 

Tot voor kort kochten sommige fokkers (ook die van de erkende kleurtjes) pups op uit het Oostblok, waarna ze ze bij hun eigen teefje legden die op dat moment een nestje had en vroegen ze voor het gemak meteen wat extra stambomen aan voor de opgekochte pups. Dat kan intussen niet meer, maar zonder FCI stamboom en zonder DNA profiel kan er heel veel gerotzooid worden, dus ik begrijp niet waarom de Raad van Beheer dit heeft bekokstoofd. Op de website staat het volgende: ”De genoemde kleuren komen in principe niet voor bij de Franse Bulldog en er is een vermoeden dat deze gezondheidsproblemen met zich meebrengen” Precies, er is een vermoeden. Er is nooit bewezen dat het inderdaad gezondheidsproblemen met zich meebrengt bij de Franse Bulldog. Met stamboom zou ik er gerust een durven aanschaffen. Je kunt dan immers de afstamming bekijken en beoordelen. Zonder stamboom of met ARFE ‘stamboom’, ligt dit toch anders. Jammer, want de genenpool van de Franse Bulldog is al zo klein. Veel te klein om een heleboel gezonde genen uit te sluiten op basis van ‘een vermoeden’. Als ik zelf een blauwe pup zou willen kopen met FCI stamboom, moet ik naar het buitenland uitwijken, waar nog wél gewoon FCI stambomen worden afgegeven. Overigens komt de kleur blauw al jaren voor bij de Franse Bulldog. Er zijn echter tijden geweest waarin fokkers dit soort ‘afwijkende’ pups eenvoudigweg verdronken of de nek omdraaiden. Te gruwelijk voor woorden, maar het gebeurde. De kleur merle komt wel door kruisingen met een ander ras. 

Ik zou zo blij zijn als ze eens iets zouden bedenken wat daadwerkelijk zinvol is en ten goede komt aan het ras. Het verplichten van bepaalde medische onderzoeken, bijvoorbeeld. Dan weet je als pupkoper in ieder geval dat wanneer je een pup met FCI stamboom koopt, je een pup koopt van gezonde ouders en voorouders. Dát zou pas geweldig zijn. 

Het bulletje op de foto is Body, mijn prachtige blauw-witte bulletje wat ik helaas heb moeten herplaatsen. Als je op de foto klikt, kom je in het blog waar ik over hem schrijf. 

Onze Abby is een blue fawn bont teefje met een FCI stamboom. We hebben haar uit Engeland geïmporteerd. Helaas ga ik niet met haar fokken, omdat tijdens haar medische screening bleek dat ze een aantal ernstige afwijkingen heeft in haar rug. Dit staat los van haar kleur, want ook onze kleine red fawn Roxy heeft een slechte rug en daarom zullen zij nooit worden ingezet in de fok.

 

Contactformulier

11 + 3 =